Blackjack

Man bör vara insatt i reglerna oavsett vilket spel som skall spelas men var särskilt uppmärksam med backjack. Ett gott råd är att inte spela detta spel hos något nätkasino utan att ta reda på förutsättningarna först. Det finns över hundra olika variationer av backjack. Inte i grunden utan i detaljerna. Dessa skiljer sig åt på olika håll men som bas finns alltid grundförutsättningen att komma till tjugoett poäng eller så nära som möjligt och samtidigt vara högre än givaren.

Slår du dealern, vinner du thats it!

Givaren – dealern, spelar mot de spelare som finns vid bordet och har satsat marker. Alla får två öppna kort och given ger sig själv ett kort. Spelarna väljer om man vill stanna eller begära fler kort. Efter detta drar givaren sina följande kort. Denne måste stanna på sjutton eller högre och dra fler kort om summan är under denna gräns. För att vinna måste spelaren som sagt ha högre poängsumma än dealern och klädda kort är tio, ess är ett eller elva. Högre summa än tjugoett gör att man är “tjock” och därmed ute ur spelet.

Spelet tjugoett är samma sak som blackjack

Mer känt förr i tiden i Sverige var spelet tjugoett som faktiskt är grunden till blackjack. Hur det uppstod från början är oklart men den första dokumentationen finns i en bok av spanjoren Miguel de Cervantes, mest känd för att ha författat historien om Don Quijote. Denne anti-hjälte spelar kort liknande tjugoett, i en roman från början av sextonhundratalet.

Spelet tjugoett hade i USA en lockande regel som gav bonus för spader ess i kombination med knekt i svart färg. Detta kallades “blackjack” och grundmurade bygget av nuvarande spelregler. I Sverige fick spelet en rejäl skjuts på åttiotalet, när tillstånd gavs till restauranger. Tack vare det begränsade utrymmet som spelet kräver hade snart de flesta krogar denna lockande spelmöjlighet för sina gäster. Trixet med spelet är för spelaren att våga stanna eller ha en känsla för vilket kort som kan komma därnäst.